Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Τα φυτά που μας παρέχουν τις ιδιότητές τους………

800px-Bumblebee_on_lavender

Λεβάντα

Menta

Μέντα

url7

Βανίλια

images3    Μαργαρίτα

DSC03263   Τριαντάφυλλο

και άλλα πολλά που θέλουν να μας δώσουν τους χυμούς και τα αρώματά τους, για να παρασκευάσουμε έλαια.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

311px-Soxhlet_extractor.svg

Ο τρόπος παρασκευής των αιθέριων ελαίων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή

Τι πρέπει να προσέχουμε……..

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο που έχετε μαζέψει εσείς και δεν το έχετε αγοράσει από κάποιο κατάστημα βοτάνων, είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Αν δεν είστε απολύτως σίγουροι μη χρησιμοποιείστε το φυτό. Η λάθος αναγνώριση βοτάνων έχει αποβεί η αιτία πολυάριθμων δηλητηριάσεων. Θα θυμάστε για παράδειγμα, πριν από καιρό, που πολλοί είχαν δηλητηριαστεί τρώγοντας βλίτα, επειδή μαζί είχε μπερδευτεί και ο τάτουλας, κοινό ζιζάνιο στα χωράφια το οποίο είναι δηλητηριώδης.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Μη χρησιμοποιείτε εργαλεία από πλαστικό ή αλουμίνιο γιατί είναι υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν περίεργες χημικές ενώσεις. Όλοι βλέπετε όταν πλένεται σκεύη αλουμινίου τη μαυρίλα που βγάζει στα τοιχώματα.
Χρησιμοποιείτε πάντα ανοξείδωτα, γυάλινα ή εμαγιέ σκεύη και εργαλεία.
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ
Όλα τα σκεύη και εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γιατρικών από βότανα θα πρέπει να είναι πεντακάθαρα και αποστειρωμένα. Η σωστή αποστείρωση αποτρέπει τη δημιουργία των μικροβίων και επιτρέπει την καλύτερη διατήρηση των γιατρικών.
ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΜΕΖΟΥΡΕΣ
Θα συνιστούσα μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας αν και μια κοινή ζυγαριά κουζίνας αρκεί. Ένα κόλπο αν δεν μπορείτε να ζυγίσετε μια μικρή ποσότητα, όπως, π.χ. 5 γραμμάρια, ζυγίστε το διπλάσιο βάρος, 10 γραμμάρια, και μετά μοιράστε την ποσότητα. Τα υγρά μπορούν να μετρηθούν με ποτήρια δοσομετρητές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και πολλοί έχουμε ήδη στην κουζίνα μας. Πολύ μικροί όγκοι νερού μπορούν να μετρηθούν σε σταγόνες.
ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
1ml = 20 σταγόνες
5 ml =1 κουταλάκι του τσαγιού
10 ml = 1 κουταλάκι του γλυκού
20 ml =1 κουτάλι της σούπας
70 ml =1 ποτήρι του τσέρι
150 ml =1 φλιτζάνι ή ένα ποτήρι του κρασιού
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Η σωστή αποθήκευση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Αυτό γιατί πρέπει να γνωρίζουμε πότε τα παρασκευάσματά μας χάνουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, δηλαδή μέχρι πότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Τα εγχύματα θα πρέπει να παρασκευάζονται την ίδια μέρα για να είναι φρέσκα, ενώ τα αφεψήματα θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 48 ωρών. Και τα δύο θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο ή σε ένα δροσερό μέρος αν δεν καταναλώνονται αμέσως. Τα βάμματα και άλλα υγρά παρασκευάσματα, όπως τα σιρόπια και τα αιθέρια έλαια, θα πρέπει να φυλάσσονται σε μπουκάλι από σκουρόχρωμο γυαλί σε δροσερό περιβάλλον μακριά από το φως του ήλιου, μπορούν όμως να διατηρηθούν μήνες ή και χρόνια. Οι αλοιφές θα πρέπει να φυλάσσονται σε βαζάκια από σκουρόχρωμο γυαλί.

Παρασκευάζουμε μόνοι μας τα αιθέρια έλαια……

1.Απόκτηση ή την κατασκευή ενός ακόμη
(η συσκευή που χρησιμοποιείται για την απόσταξη).
Μπορείτε να
αγοράσετε ένα ειδικά σχεδιασμένο για την απόσταξη αιθερίων ελαίων. Αυτά
τα γενικά έξοδα ένα ζευγάρι εκατό δολάρια ή και περισσότερα, αλλά αν
σκοπεύετε να κάνεις πολλά απόσταξης και δεν είστε ιδιαίτερα μηχανικά
κλίση, αυτό είναι πιθανώς ο τρόπος να πάει. Αν θέλετε να δοκιμάσετε την
οικοδόμηση μιας ακόμη, έχετε αρκετό χώρο για δημιουργικότητα - υπάρχουν
χιλιάδες ακόμη σχέδια, και ακόμη και σήμερα, πολλοί αποστακτήρες είναι
σπιτικό. Τα βασικά συστατικά ενός ακόμη είναι:

    1.Η πηγή θερμότητας ή φούρνου, η οποία χρησιμοποιείται για να βράσει
    το νερό. Άμεση φωτιά, μια φωτιά κατω απο τον αποστακτήρα είναι η
    παλαιότερη μέθοδος για τη θέρμανση του. Σήμερα, μπορούμε επίσης να
    χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο, όπως προπάνιο ή βουτάνιο, και
    ηλεκτρική ενέργεια.
    2.Η δεξαμενή συγκράτησης που έχει το νερό και, ακριβώς πάνω από το νερό
    σε μια σχάρα ή ψευδοσχάρα το φυτικό υλικό προς απόσταξη.
    3.Ο συμπυκνωτής, που συγκεντρώνει τα ατμό και δροσίζει αυτό, συνήθως με
    σωληνώσεις, μέσω ενός σωλήνα βυθισμένο σε κρύο νερό, και ...
    4.Ο διαχωριστής, που χωρίζει το αιθέριο έλαιο από την υδρατμούς. Ο
    διαχωριστής, ή Essencier, είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της
    συσκευής σε οινοπνευματοποιό μπορεί να έχει. Αυτό δίνει τη δυνατότητα
    απόσταξης για το διαχωρισμό των αιθέριων ελαίων από το απόσταγμα σε ένα
    παθητικό τρόπο.

2.Συγκομιδή πρώτων υλών σας. Η
ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται σε ένα φυτό ποικίλλει κατά
τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού, γι 'αυτό είναι απαραίτητο για την
συγκομιδή, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος των
φυτών, έτσι πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα για να διαπιστώσετε πότε να
κάνετε τη συγκομιδή. Είναι επίσης κρίσιμη για τη συγκομιδή των φυτών
σωστά - ακατάλληλο χειρισμό, τη συγκομιδή σε λάθος μέρη, ακόμη και τη
συλλογή στο λάθος ώρα της ημέρας μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την
ποιότητα των αιθέριων ελαίων. Και πάλι, η έρευνα της μονάδας που θέλετε
να απόσταξη. Εάν αγοράζετε συγκομισθέν υλικό, δεν έχετε πολύ τον έλεγχο
της διαδικασίας συλλογής. Ματιά για τα φυτά που φαίνονται υγιή και
ακέραια, και ρωτήστε τον πωλητή κατά τη στιγμή της συγκομιδής. Γενικά τα
φυτά που είναι στο σύνολό τους μορφή (δεν έχει σπασμένα ή σε σκόνη)
είναι καλύτερο.
3.Αποξηράνετε το φυτικό υλικό.Η
ξήρανση μειώνει την ποσότητα του ελαίου σε κάθε φυτό, αλλά μπορεί να
αυξήσει σημαντικά απόδοση σας ανά παρτίδα γιατί θα είστε σε θέση να
βάλετε περισσότερο υλικό σε κάθε παρτίδα. Ξήρανση πρέπει να γίνει αργά
και να μην βρίσκονται σε άμεσο ηλιακό φως. Μπορείτε να επιλέξετε να μην
στεγνώσει το φυτικό υλικό σας. Εμπορικά φυτά όπως η λεβάντα και η μέντα
μπορεί να αφήνεται να στεγνώσει στον τομέα μετά τον τεμαχισμό για μια
ημέρα ή έτσι. Η ιδανική μέθοδος ξήρανσης ποικίλλει από φυτό σε φυτό,
αλλά σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να υπερθερμανθούν τα φυτά - ξήρανση
υπό σκιά ή ακόμη και σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ελαχιστοποιεί το λάδι που
χάνεται - δεν πρέπει να τα υπερξηράνετε, και δεν πρέπει να επιτρέψουμε
τα φυτά για να γίνουν υγρά και πάλι πριν από την απόσταξη. Απόσταξη το
συντομότερο δυνατό μετά την ξήρανση.
4.Προσθέστε νερό στη δεξαμενή του
αποστακτήρα σας .
Χρησιμοποιούν καθαρό νερό, σε ιδανική μορφή
φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο και τα όσο μαλακό δυνατό. Εάν χρησιμοποιείτε
ένα κατασκευασμένο αποστακτήρα, ακολουθήστε την κατεύθυνση του
κατασκευαστή. Διαφορετικά, απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό νερό ώστε
να εξακολουθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η απόσταξη. Ανάλογα με το φυτό και
την ποσότητα, απόσταξη μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα εως έξι ή
περισσότερες ώρες μετά το νερό βράζει. Να είστε βέβαιος ότι η στάθμη του
νερού είναι κοντά, αλλά δεν αγγίζουν, τον ψευδοπάτο που έχει το φυτικό
υλικό. Αν αυτοί πραγματοποιούν μια hydrodistillation (αυτό είναι χρήσιμο
για τα ευαίσθητα λουλούδια ή σε σκόνη ρίζες, το φλοιό και ξύλο), θα
πρέπει να έχετε το φυτικό υλικό σας να επιπλέει στο νερό.
5.Προσθέστε τα φυτά σας και βάλτε τα
σφιχτά στον αποστακτήρα.
Δεν χρειάζεται να κόψετε ή να μειώσετε
το φυτικό υλικό, γιατί με τον τρόπο αυτό θα να χάσετε μερικά από τα
έλαια. Το φυτικό υλικό θα πρέπει να εναπόκειται στην εσφαλμένη βυθού ή
σχάρα πάνω από το νερό και θα πρέπει να αγγίζετε την πλευρά του
αποστακτήρα όσο το δυνατόν λιγότερο. Το στρώμα του υλικού των φυτών
μπορεί να είναι αρκετά παχύ, αρκεί να είναι κάτω από την έξοδο ατμού.
6.Κλείστε τον αποστακτήρα και βράστε το
νερό.
Περισσότερα φυτά θα απελευθερώσουν τα αιθέρια έλαια τους
στους 100 βαθμούς Κελσίου ή 212 βαθμούς Φαρενάιτ, το κανονικό σημείο
βρασμού του νερού.
7.Κοιτάτε για τον αποστακτήρα.
Μετά από λίγο το απόσταγμα θα πρέπει να αρχίσει να έρχετε μέσω του
ψυκτήρα σας και στον διαχωριστή σας. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι
αρκετά hands-off, αλλά θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεμείνετε από
το νερό σας στον αποστακτήρα. Ανάλογα με τη διάρκεια της διαδικασίας
απόσταξης, ίσως χρειαστεί επίσης να αλλάξετε το νερό στο συμπυκνωτή,
έτσι ώστε η διαδικασία ψύξης να εξακολουθεί να εργάζεται. Ακολουθήστε
τις οδηγίες για το συγκεκριμένο φυτό στο οποίο κάνετε απόσταξη.
8.Φιλτράρετε τη συλλογή ελαίου
(προαιρετικά)
. Μόλις η απόσταξη σας είναι πλήρης μπορείτε να
φιλτράρετε το λάδι μέσω cheesecloth ή παρόμοια στεγνό βαμβακερό ύφασμα.
Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα είναι ξηρό και καθαρό - υπολείμματα των
απορρυπαντικών, καθώς και ρύποι μπορούν να μολύνουν το έλαιο.
9.Ρίχνουμε το λάδι σε ένα δοχείο για
αποθήκευση.
Κάνετε αυτό το συντομότερο δυνατό. Τα περισσότερα
αιθέρια έλαια μπορούν να διατηρούνται επί δύο τουλάχιστον χρόνια, αλλά
ορισμένα έχουν εξαιρετική διάρκεια ζωής στα ράφια. Για να
μεγιστοποιήσετε την ωφέλιμη ζωή του ελαίου σας, κρατήστε το σε ένα
σκούρο γυάλινο μπουκάλι ή δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα. Χρησιμοποιήστε
ένα καθαρό χωνί να χύσει το λάδι στο δοχείο, και βεβαιωθείτε ότι το
δοχείο είναι άψογα καθαρό πριν από την έκχυση ελαίου σε αυτό. Φυλάσσεται
σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
10.Αποφασίστε τι θα κάνετε με το
Ηydrosol
. Η διαδικασία της απόσταξης παράγει το αιθέριο έλαιο και
το Hydrosol, ο όρος για το νερό που έχει υποστεί απόσταξη και το οποίο
συλλέγει το διαχωριστικό. Μερικές hydrosols είναι δυνατό να
χρησιμοποιηθούν - ροδόνερο ή νερό λεβάντα, για παράδειγμα. Εάν δεν
θέλετε να αποθηκεύσετε το Hydrosol μπορείτε να το χύνετε ότι απομένει
για την επόμενη παρτίδα ή μπορείτε να το πετάξετε.

Τρόποι παρασκευής αιθέριων ελαίων

Η απόσταξη ατμού είναι μια μέθοδος απόσταξης για τις ενώσεις που είναι ευαίσθητες στην υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση του εξαγόμενου ατμού μέσω ενός θερμαινόμενου μίγματος της πρώτης ύλης. Σύμφωνα με το νόμο του Raoult, μερικές από τις ένώσεις θα ατμοποιηθούν (σύμφωνα με τη μερική πίεσή τους). Το μίγμα ατμού δροσίζεται και συμπυκνώνεται, παράγοντας συνήθως ένα στρώμα αιθερίου ελαίου και ένα στρώμα νερού . Η απόσταξη ατμού των διάφορων αρωματικών φυτών και των λουλουδιών μπορεί να οδηγήσει σε δύο προϊόντα ένα αιθέριο έλαιο καθώς επίσης και ένα υδατώδες βοτανικό απόσταγμα (ανθόνερο). Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται συχνά στην αρωματοποιία και αρωματοθεραπεία ενώ τα υδατώδη αποστάγματα έχουν πολλές εφαρμογές στη αρωματοθεραπεία , επεξεργασία τροφίμων και τη φροντίδα δέρματος.

Τα φρέσκα ή ξηρά βότανα τοποθετούνται στον ατσαλένιο αποστακτήρα

Ο πεπιεσμένος ατμός εισάγεται στο χαμηλότερο τμήμα του αποστακτήρα με σκοπό να θερμάνει την φυτική ύλη και να παραχθεί το αιθέριο έλαιο.

Το μίγμα ατμού και ελαίου περνά έπειτα μέσω ενός συμπυκνωτή(κρύο νερό)

Το αιθέριο έλαιο εξάγεται έπειτα από το ανθόνερο (Hydrosol) στο διαχωριστή.